Dat is even schrikken geblazen. Uitgeverij Het Davidsfonds nam in samenwerking met iVOX een grote literaire enquête af onder duizend Vlamingen. Vandaag publiceerden zij de opvallende resultaten, wij vatten ze voor u samen.

De helft van de ondervraagden blijft het antwoord schuldig op de vraag wie ze de belangrijkste Vlaamse romanschrijver aller tijden vinden. Hugo Claus (19,5%) wint het uiteindelijk nipt van Pieter Aspe (18%), schrijver van vrillers (zeg maar de Vlaamse Appie Baantjer).

Wel wordt het Verdriet van België gezien als de belangrijkste Vlaamse roman (22%), op de voet gevolgd door De Leeuw van Vlaanderen van Hendrik Conscience (21%).

Nog schrikbarender: de belangrijkste vrouwelijke schrijver kiezen, blijkt voor nog meer mensen een probleem. Slechts één op vijf heeft een idee. Ruim de helft hiervan kiest voor Kristien Hemmerechts (51%), dan volgt er lange tijd niets, waarna de naam van Saskia De Coster valt met slechts 7%.

Nagenoeg de helft van de Vlamingen (48%) weet niet dat Lijmen/Het Been een roman van Willem Elsschot is. Bijna een kwart (24%) denkt dan weer dat Elsschot De Vlaschaard (van Stijn Streuvels) schreef. En maar liefst de helft waant Jef Geeraerts dood. Tsja.

Wij horen u denken: dat is toch allemaal oude literatuur. Niet meer van deze tijd. Vooruit: er kwam ook een vraag over een hedendaagse auteur. Even opvallend. Een kleine 70% kon Joost de Vries niet aanduiden als winnaar van de Gouden Boekenuil.