‘De uitverkoren boekwinkels worden veelal gerund door fijnproevers, die van in het begin hun nek uitsteken voor dit soort boeken. De Lebowski Book of the Month Club is een club voor trendsetters, niet voor volgers.’ met deze woorden in Humo zette uitgever Oscar van Gelderen van Lebowski zijn eigen boekenclub neer. Alleen de echte goede boekhandelaren kregen toegang tot de boekenclub. Addertje onder het gras was dat ze bij voorbaat 25 boeken moesten afnemen. Dat betekent bij een strikte handhaving van 100 uitverkoren boekhandels al bij voorbaat een enorme oplage. Boekhandelaar Ton Schimmelpennink vond de gedwongen winkelnering maar niks. Op de website van zijn eigen boekhandel schreef hij:

Lebowski poogt hier doorzichtig veren te steken in de achterwerken van de uitverkoren club van 100. De neuzen gaan krullen en Lebowski denkt: kassa. Want als we de lijst van die honderd boekhandels nader beschouwen blijft slechts een overtuigende karakteristiek overeind: hun kwantitatieve verkooppotentie. Er zit geen kleine literaire boekhandel bij.

Wie de lijst van Vlaamse boekhandels bekijkt, vraagt zich ook af of dit de echte fijnproevers zijn: Standaard boekhandel Aalst, Standaard boekhandel Aarschot, Standaard boekhandel Antwerpen, Standaard boekhandel Brasschaat, Standaard boekhandel Brussel, Standaard boekhandel Eekloo, Standaard boekhandel Gent, Standaard boekhandel Haacht, Standaard boekhandel Halle, Standaard boekhandel Hasselt, Standaard boekhandel Kapellen, Standaard boekhandel Knokke-Heist, Standaard boekhandel Kortrijk-Kuurne, Standaard boekhandel Mechelen, Standaard boekhandel Mortsel, Standaard boekhandel Oostende, Standaard boekhandel Roeselare, Standaard boekhandel Schelle, Standaard boekhandel Schilde, Standaard boekhandel, Standaard boekhandel Schoten, Standaard boekhandel Sint-Niklaas, Standaard boekhandel Tielt-Winge, Standaard boekhandel Turnhout, Standaard boekhandel Wijnegem.

De Standaard Boekhandel is een soort Bruna. Er zitten ook heel FNAC’s (een soort AKO) in de lijst. En ja, er staan ook goede, kleine boekhandels op de lijst, zoals Limerick in Gent. Eigenaar Gert Brouns zegt op Facebook:

Ik reken mezelf tot de kleine literaire boekhandels, ben creatief op de boekenclub-kar gesprongen, ingetekend op 50ex, momenteel bijna 70 verkocht…

Uit dezelfde plaats is ook de betere boekhandel Paard van Troje gevestigd, ook lid van de Lebowski Boekenclub. Bart van Aken zegt:

nu ja als je geen vijfentwintig (of vijftien) klanten kan sprokkelen voor dergelijk boek, dan moet je toch een andere hobby zoeken denk ik dan …