Boekhandelaar Ton Schimmelpennink uit Amsterdam is woest op uitgeverij Lebowski vanwege de zogenaamde ‘KvdM-club‘. Verschillende boekhandels in het land mogen drie maanden lang exclusieve edities verkopen van de Klassieker van de Maand. Afgelopen maand was dat De wandeling van Robert Walser. Maar Schimmelpennink doet niet mee aan de actie.

Dat schrijft Michel Krielaars (chef Boeken van NRC Handelsblad) vandaag in zijn column. Hij zegt:

Hij had reden genoeg voor die woede, want na de eerste enthousiaste recensies van Walsers novelle wilden verschillende trouwe klanten het boek bij hem aanschaffen en had hij hen teleur moeten stellen met een ‘NIET bij ons te koop.’

Schimmelpennink heeft gezegd dat hij best had kunnen meedoen aan de actie, al is hij er niet voor uitgenodigd. ‘Maar uit principe ben ik tegen uitsluing van de kleine boekhandel.’

Krielaars onderschrijft die mening in zijn column: ‘De boekhandelaar die het lidmaatschap van het elitieclubje niet aandurft, is de pineut.’ De conclusie is volgens hem dan ook dat uitgeverij Lebowski de kleine boekhandelaar schaadt.