Zodra er iets nieuws wordt geprobeerd in Friesland kun je er vergif op innemen dat daarna een of meer Friese schrijvers boos, kwaad of teleurgesteld zijn. Eind vorige week begonnen Arriva en Qbuzz een actie om boeken in de bus achter te laten die mensen konden meenemen om te lezen:

In 15 bussen in Fryslân zijn vanaf donderdag 29 januari 2015 Friese boeken aanwezig. Reizigers kunnen tijdens hun reis een boek lezen. Arriva, Qbuzz, Boeken fan Fryslân en de provincie Fryslân hebben de handen ineen geslagen om het reizen met de bus nog aangenamer te maken. Wij bieden u een ‘bus fol ferhalen’.

Pilot van een half jaar

De speciale boekenbussen blijven tot 1 juli 2015 rijden in de provincie Fryslân. U kunt de boeken in de bus lezen, maar u mag ze ook tijdelijk mee naar huis nemen en later terugleggen.

En ja hoor: op 1 februari was er al een boze Friese schrijver, Ferdinand de Jong, te zien op Omrop Fryslân die protesteerde tegen de actie. Zie het filmpje in het Fries: