Al eerder ging Propria Cures, een lokaal Amsterdams blad dat vooral door oud-redacteuren wordt gelezen, nat. Korte historie: Joost Zwagerman werd aan de schandpaal genageld omdat hij ten onrechte geld van het Letterenfonds zou hebben gekregen. Het blad moest de berichtgeving rectificeren. Zwagerman was tevreden, een redacteur niet en later weer wel. Vandaag wurmt Propria Cures zich, een jaar later, in de slachtofferrol. In het laatste nummer werd namelijk vrijelijk geciteerd uit e-mails van Zwagerman. Tenzij je een groter belang dient is dat not done. De advocaat van Zwagerman dreigde met een rechtszaak, waarna de Propria Cures-redactie direct weer in haar schulp kroop.

Al was het maar omdat Propria Cures al jaren geen subsidiegeld meer ontvangt om in rechtszaken te steken.

Blijkbaar was het niet zo belangrijk om voor te vechten, waarna je je afvraagt waarom je die mails überhaupt hebt geplaatst. Waarschijnlijk alleen om te zeiken. Waarschijnlijk om een debat uit te lokken over de persvrijheid. Daan ‘Doesburgh’ doet namens de redactie huilie huilie in Het Parool:

Maar het is kwalijk dat iemand die zich profileert als een liefhebber van het vrije woord nu eist dat wij teksten verwijderen.