Iedereen kent Flipje Tiel wel, dat lieve frambozenmannetje uit de jam-reclame. Illustrator en geestelijk vader van Flipje, Eelco ten Harmsen van der Beek, creëerde het mannetje in 1936 en bedacht zijn eerste avonturen in Kabouterland.

De Tielse jamfabrikant De Betuwe is nooit helemaal tevreden geweest met de stripverhalen. Ze bemoeide zich graag met het werk van Ten Harmsen van der Beek, de Gelderse gereformeerden keken immers over hun schouder mee. Toen Eelco’s dochter Fritzi het werk na zijn dood van hem overnam was het snel gedaan met de Flipje-strips. De tekeningen waren niet lief genoeg, aldus de jamfabrikant, en besloot het laatste verhaal, waarin Flipje slaags raakt met een muis, niet uit te geven.

Nu is het zestig jaar later en Fritzi ten Harmsen van der Beek krijgt eindelijk eerherstel. Het laatste verhaal wordt nu alsnog gedrukt bij De Bezige Bij onder de titel ‘Het vergeten verhaal.’

Flipje in Kabouterland. Het vergeten verhaal, getekend en geschreven door Fritzi ten Harmsen van der Beek ligt vanaf september 2015 in de winkel.