Schrijfster Marja Brouwers was afgelopen vrijdag te gast in het radioprogramma NTR Academie. Het is inmiddels elf jaar geleden dat haar roman Casino verscheen, een roman die werd bejubeld maar ook werd afgekraakt in de Nederlandse kritiek. Heel even waren de critici verdeeld in twee kampen. Presentator Henk van Middelaar kan niet om die ene vraag heen: ‘Wanneer komt er een nieuwe Marja Brouwers’.

Ik was met een boek bezig en daar ben ik een beetje in blijven steken omdat ik het over sommige dingen nog niet eens ben met mezelf en dan laat ik het meestal even liggen, totdat het probleem zichzelf oplost.

Meestal is het iets met een personage en dan weet ik nog niet precies waar ik hem heen wil sturen. Als ik mij daar dan niet al te druk om maak en het niet heel bewust probeer op te lossen, maar het gewoon op een laag pitje in mijn achterhoofd zet, dan zie ik bijna altijd op een onverwacht ogenblik iets en dan ineens denk ik: dat is hem.

Er komt dus een nieuwe roman van Brouwers, maar meer wil ze er niet over zeggen.

Ik pin me liever ook niet vast op een toezegging van dan en dan. Ik vind dat ik een leuk verhaal heb en het moet zeker af, het is de moeite van het schrijven waard.

Haar romans zijn overigens niet meer in boekvorm verkrijgbaar. Haar uitgever (De Bezige Bij) biedt ze alleen nog als e-book aan.

Reacties