Het heeft even geduurd, maar na veertien jaar heeft de CPNB het weer aangedurfd om een schrijfster te vragen voor het Boekenweekgeschenk. Esther Gerritsen gaat het Boekenweekgeschenk 2016 schrijven. Dat is zojuist bekend gemaakt op Twitter.

In 2002 was het voor het laatst dat een vrouw het Boekenweekgeschenk schreef; Anna Enquist schreef toen het geschenk De ijsdragers.

Het werk van Gerritsen staat hoog aangeschreven bij literaire critici. Haar romans werden de laatste jaren steevast genomineerd voor verschillende literaire prijzen. Roxy, dat vorig jaar verscheen, maakt in mei kans op de Libris Literatuur Prijs.

Gerritsen is zuinig in het benoemen van wat er in de hoofden van haar personages omgaat. De lezer moet zelf invulling geven aan de handelingen die haar personages verrichten. Belangrijk in haar werk zijn ook de dialogen. Ze worden wel als haar sterkste stijlkenmerk gezien.

In haar werkt balanceert Gerritsen voortdurend op de rand van het absurde. Ze is in staat om scène of het karakter van haar vrouwelijke hoofdpersonages flink uit te vergroten. Haar thema’s zoekt ze vaak dichtbij huis. In al haar romans is familie een bron van ongemak en wederzijds onbegrip. In een interview met Trouw zei ze daarover:

Gezinnen zijn interessant. Familieleden lijken op elkaar, ze zijn tenslotte familie. Maar ze hebben ook iets van een willekeurig groepje mensen dat elkaar in de lift is tegengekomen. Je vriendenkring is vaak een homogene groep, binnen je familie heb je mensen met heel uiteenlopende interesses.