In het VARA-programma De Meesterwerken was gisteravond D66-politicus Alexander Pechtold te gast. In de uitzending bleek dat zijn favoriete schilderij ‘Het puttertje’ (1654) is van Carel Fabritius. Tijdens het gesprek kwam ook schrijfster Donna Tartt ter sprake; het schilderij van Fabritius heeft een grote hoofdrol in haar laatste roman.

Pechtold vindt het maar niets dat zij ‘Het puttertje’ heeft gebruikt voor haar roman en het schilderij tot een ‘internationale hype’ heeft gemaakt. Er werd ook een fragment getoond waarin Tartt het schilderij en Fabritius duidde. Ze zei:

Zijn lijnen spreken voor zich. De pezige vleugels en bekraste veren. De snelheid van zijn penseel is zichtbaar. De zekerheid van zijn streken is puntgaaf. En nog steeds zijn er bijna onzichtbare onderdelen te vinden die zo liefdevol naast de grove streken zijn geplaatst, dat het contrast teder maakt. En zelfs humoristisch.

Pechtold begon te lachen na het zien van het fragment:

Je kan wel ver gaan. Ik denk gewoon dat hij op zaterdagochtend dacht: ‘Goh, ik ga eens een leuk vogeltje schilderen.’ Niet dit Amerikaans geleuter erbij.

Nou, je kan er heel veel in zien. Ze heeft nog net niet de psychologie of zijn zelfportret in de weerkaatsing van zijn ogen beschreven. Nee, kom zeg. Het is een heel leuk vogeltje. (…) Niet veel meer dan dat.

Kijk hier het fragment terug.