Als het zomer wordt, dan start NRC Handelsblad altijd met de grote interviews met twee mensen. ‘Een avond lang tafelen zij met twee journalisten, overnachten in een hotel en nemen de volgende ochtend na het ontbijt afscheid.’ Een goede rubriek waarvan je je afvraagt waarom die niet ook in de winter wordt voortgezet. Deze eerste keer sprak schrijver David Van Reybrouck met Alexander Pechtold. Maar de politicus bleef met meel in de mond praten, aldus Van Reybrouck op zijn Facebook-account:

Groot dubbelinterview in NRC vandaag tussen Alexander Pechtold (D66) en mezelf (mezelf). Ik had het lang afgehouden omdat ik vind dat politici, door electorale druk, nooit vrijuit kunnen spreken. ‘Nee, zei NRC, we zetten jullie een avond, een nacht en een ochtend samen, goed voor negen uur gesprek, in een prachtige omgeving. Niemand houdt een rol zolang voor vol.’ Nou, Pechtold wel. Wie wil weten hoe verkiezingen en partijpolitiek gecalculeer het spreken van een intelligente en naar ik vermoed ook best aardige man drastisch inperken, leze vooral dit stuk. Toch jammer dat de voorzitter van een partij die opkomt voor democratische vernieuwing zo weinig opkomt voor democratische vernieuwing. Politiek is het spel van het haalbare geworden. Hij vertelt ook waarom: de afvoering van het Burgerforum Kiesstelsel, een mooi initiatief, was een teleurstelling voor hem. Sinds heerst de pragmatiek.

Het interview is hier (tegen betaling) te lezen.