In Trouw verschijnt in twee delen (gisteren en morgen) het laatste interview met Pam Emmerik. Het is een dubbelinterview met Denker des Vaderlands Marli Huijer. In het eerste deel blijkt de woede ten opzichte van haar oude uitgeverij Querido en haar oude krant NRC Handelsblad nog diep te zitten. In een interview met Jeroen Vullings voor Vrij Nederland had ze daar ook al uiting gegeven. Na haar coma bleken uitgeverij en krant haar te dumpen.

Door Querido, mijn uitgever, ben ik schofterig behandeld. Mijn roman had ik destijds bijna af. Voor mij was het heel belangrijk dat boek te voltooien. Maar de uitgever had geen tijd om met mij te praten. Voor NRC Handelsblad, de krant waarvoor ik al tien jaar grote verhalen schreef, geldt iets vergelijkbaars. Hoe moeilijk is het om een kaartje te sturen als iemand in het ziekenhuis ligt?

Pam Emmerik overleed vorige week plotseling. Het interview in Trouw verschijnt met goedkeuring van nabestaanden.