Vanmiddag is bekend geworden dat Niňa Weijers met haar romandebuut De consequenties de Opzij Literatuurprijs 2015 gewonnen heeft, de jaarlijkse prijs voor de beste roman van een Nederlandstalige schrijfster.

De jury, bestaande uit Jacqueline Bel (hoofddocent Moderne Letterkunde aan de Vrije Universiteit), Elsbeth Etty (recensent voor NRC Handelsblad en bijzonder hoogleraar aan de VU), Marja Pruis (auteur en recensent voor De Groene Amsterdammer), Lies Schut (recensent voor De Telegraaf) en Femke van Wiggen (cultuurredacteur Opzij) schreef.

‘De consequenties is een slim gecomponeerde, rijke ideeënroman vol mooie beelden en verwijzingen naar filosofie, literatuur en kunst. Weijers wisselt op volstrekt vanzelfsprekende wijze bravoure, ernst, ironie en absurdisme af. Het maakt De consequenties onweerstaanbaar.’

De andere genomineerden waren Bregje Hofstede met De hemel boven Parijs, Nina Polak met We zullen niet te pletter slaan, Franca Treur met De woongroep en Sana Valiulina met Kinderen van Brezjnev.

Weijers mag 5.000 euro mee naar huis nemen. Lees de recensie over De consequenties op Tzum hier. Eerder won ze de Anton Wachterprijs voor haar debuut.