De E. du Perronprijs 2022/23 gaat naar Niña Weijers voor haar boek Cassandra. Dat is gisteren bekendgemaakt. De tweejaarlijkse prijs is bedoeld voor schrijvers of kunstenaars die grenzen signaleren en doorbreken om wederzijds begrip tussen verschillende bevolkingsgroepen te stimuleren. De jury bestaat dit jaar uit Aly van Berckel, Eline Peeters, Sander Bax, Ad Backus en Odile Heynders. Zij schrijven in hun rapport:

Du Perron is de auteur die met deze prijs in de herinnering wordt gehouden. Hij is ook de auteur die moed, eerlijkheid en oorspronkelijkheid hoog in het vaandel heeft en het zijn deze kwalificaties die opvallen bij het lezen van Cassandra, het boek dat Niña Weijers schreef naar aanleiding van een periode van gastschrijverschap in Almere. Weijers onderzoekt in haar schrijven het verhaal van de vermissing van een jonge vrouw van zeventien, Cassandra van Schaijk, in maart en april 2007. Het lichaam van de vrouw werd gevonden in de Noorderplassen.

(…) Weijers schrijft in een glasheldere taal waarin zij feiten en perspectieven verweeft en ook zichzelf bekijkt in haar zeer persoonlijke omstandigheden van zwangerschap en moederschap. Haar stijl is haar blik: met het schrijvend kijken neemt zij ons mee in een analyse van de tijd en nodigt zij ons uit na te denken over veranderingen in de samenleving. Cassandra is een uiterst fascinerend boek dat prachtig aansluit op Du Perron’s schrijven en denken.

Weijers wint 10.000 euro en een kunstwerk van textiel. De uitreiking vindt op 16 mei plaats op de universiteitscampus van Tilburg.