Morgen verschijnt bij uitgeverij Vantilt De leeslijst, een boek met 222 essaytjes van 2 bladzijden over 222 Nederlandstalige werken. Een boek dat ongetwijfeld de nodige discussie zal oproepen. Maar het is niet het enige boek waarin een lijst boeken wordt besproken, want in oktober verschijnt De canon bij uitgeverij Vrijdag met essays over en fragmenten uit 51 ‘mooiste literaire werken uit de Nederlanden’. Dat boek is gebaseerd op deze lijst die eerder dit jaar bekend werd gemaakt.

In De canon was het uitgangspunt dat een boek minimaal 25 jaar oud moest zijn; bij De leeslijst is men tot zeer recent doorgegaan. Bij De leeslijst is er, meer dan bij eerdere lijsten met canonieke werken, veel aandacht voor Vlaamse auteurs.

In het programma De taalstraat was een van de samenstellers, Johan Oosterman, zaterdag al aanwezig om te praten over De leeslijst. Het gesprek is hier na te luisteren.