Lisa Snijders van Boekhandel Stevens in Hoofddorp werd afgelopen zaterdag tijdens Manuscripta uitgeroepen tot Boekverkoper van het Jaar. De redactie van Tzum.info hoopt van harte dat ze zich het komende jaar hard maakt voor het boekenvak, want de Boekverkoper van Jaar 2014, Walter Jansen, was nogal, uhm…, onzichtbaar.

In een eerste interview met het vakblad BoekBlad geeft Lisa Snijders alvast iets prijs over haar plan van aanpak.

Ik wil andere boekverkopers graag inspireren en zo gezamenlijk het imago van de boekhandel opvijzelen. Ik zou graag zien dat jongeren weer voor een baan in de boekhandel kiezen. Die laten zich afschrikken door alle sombere verhalen, maar de boekhandel heeft het helemaal niet zo moeilijk – iets wat nogal eens wordt geroepen –, althans niet moeilijker dan de eigenaar van een modewinkel of een garagehouder. Als je maar zorgt dat je DNA matcht met dat van je klant. Je moet creatief zijn en iets verzinnen wat bij jou past.

Snijders wil twee nieuwe doelgroepen gaan bereiken: de jongeren en de moslims.

De boekhandel moet de spil van dorp of stad zijn, waar ook jongeren en moslims zich thuis voelen, terwijl de boekhandel die nu veelal niet bereikt – in potentie een doelgroep van 5 miljoen mensen