‘In mijn speeluren ben ik nu bezig aan een kleine serie beschouwingen over Den Haag van vóór de eeuwwisseling. Deze werkjes worden mij echter niet ingegeven door de algemene vertedering van thans voor die periode. Ze zijn integendeel ironisch en sterk karikaturaal bedoeld.’

In aanloop tot het Bordewijkfestival dit dit weekend plaatsvindt in Den Haag, heeft antiquariaat Fokas Holthuis een nieuwsbrief samengesteld waarin brieven van de schrijver en enkele bijzondere uitgaven te koop worden aangeboden.

Zo wordt er onder meer een eerste druk van Bint en een eerste druk van Blokken aangeboden. Een eerste druk van Karakter kost 400 euro.

De eerste druk in zeer zeldzame, ingenaaide uitvoering: het boekblok is van een blanco omslag voorzien, waaromheen het originele stofomslag (met flappen) is gevouwen. Dit omslag heeft hetzelfde (bekende) ontwerp als de linnen band. Op de voorflap staat een samenvatting van het boek, de achterflap maakt reclame voor andere Nijgh-uitgaven van o.a. Roelants, Slauerhoff en Vestdijk.

Ook een eerste druk, maar een exemplaar zonder stofomslag is in een minder glorieuze staat:

Hoekje geschaafd, krasje op achterplat. Voorste kneep (bijna) gebroken. Toch een fris exemplaar.

Voor 100 euro kun je hem krijgen.

Het Bordewijkfestival vindt plaats op 12 en 13 september en naast onze eigen L.H. Wiener treden Gustaaf Peek, Helga Ruebsamen en Bart Chabot op.