In het programma De Wereld Draait Door werd afgelopen woensdag gezegd dat Joost Zwagerman bezig was om de zaak rond de huisarts in Tuitjenhorn te gebruiken voor een roman. De arts maakte een einde aan zijn leven maakte nadat hij door een coassistente was beschuldigd van nalatigheid en zijn vak niet meer mocht uitoefenen. Die arts kende Zwagerman persoonlijk. Afgelopen voorjaar verscheen De jacht op de klaproos van Paul Gellings bij uitgeverij Passage waarin dezelfde zaak het onderwerp is van het boek. Het toeval wil dat Zwagerman en Gellings elkaar kennen.

Waar kennen jullie elkaar van?

Joost en ik kennen elkaar van De Arbeiderspers waar we allebei publiceerden in de jaren 90. Ik was onder de indruk van Vals licht dat ik heb aanbevolen in Frankrijk, waar het ook is gepubliceerd. Maar het waren meer triviale gemeenschappelijke affiniteiten (liefdesverdriet en later gelukkige relaties en daaruit voortvloeiende gezinnen) die de grondslag legden voor onze vriendschap.

Jullie waren beiden bezig met hetzelfde onderwerp. Wisten jullie dat van elkaar of kwam hij er pas achter nadat je boek uit kwam?

We wisten vrij snel van elkaar dat we bezig waren met hetzelfde onderwerp. Hij wist al in het allerprilste stadium dat ik bezig was met Tuitjenhorn, eerder dan ieder ander. Wat hij ervan wist, deelde hij ruimhartig met mij.

Ik heb begrepen dat er in eerste instantie zelfs een figuur in jouw roman voorkwam die op Zwagerman leek. Waarom heb je dat veranderd?

Die figuur heb ik op zijn verzoek veranderd, iets wat ik normaal gesproken nooit zou hebben gedaan. Maar Joost had liever niet dat de gevolgen van zijn vechtscheiding op de een of andere manier bij zijn kinderen terecht zouden komen. Dus heb ik van hem een schilderes gemaakt, vrijwel onherkenbaar – voor het verhaal maakte het niets uit.

Weet je in hoeverre de roman die hij schreef zou afwijken van die van jou? Heb je het daar met hem over gehad?

Van zijn plan was ik op de hoogte en hij had mij om geheimhouding gevraagd. Inmiddels is er meer over bekend: het boek moest een grote roman worden in de trant van In Cold Blood van Truman Capote, een docudrama gebaseerd op documenten en feiten over de zelfmoord van huisarts Tromp die in 2011 het leven van Joost Zwagerman had gered.