Gisteren lanceerde de Groep Algemene Uitgevers (GAU) een wedstrijd, getiteld Renew the book. Iedereen met een goed idee is uitgenodigd om een revolutie in het boekenvak te ontketenen. ‘Het mag best disruptive zijn. Dat we denken: maakt dit ons overbodig,’ zei de voorzitter van de GAU gisteren.

Schrijfster en uitgever Nanda Roep reageerde gisteren al op haar Twitter-account op de wedstrijd.

Maar vandaag pakt ze groter uit op haar blog. Ze zegt:

Als het boekenvak (onz.) een geslacht moest krijgen was het een man. Geef het boekenvak (m.) een situatie, dan is die dat hij de weg kwijt is. De crisis, de faillisementen en het ontlezen zijn zo geregeld in het nieuws, dat ik ervan uitga dat dit als bekend vertrekpunt kan dienen. Dan blijft de vraag over: waar nu heen?

Roep is zelf in 2010 haar eigen uitgeverij begonnen.

Bij mijn boeken horen tegenwoordig altijd multimediale elementen – theater, epubs, muziek… Waarom nu wel? Omdat de gewone uitgever het niet kon, daarom. Ik moest het wel zelf doen.

Over de uitgeschreven wedstrijd van de GAU zegt ze:

Nu komt de crux: de grote uitgever (m.) zegt dat hij het beste boeken kan maken. Zoals het een ware cliché-man betaamt. Hij vindt dat boekwinkels, subsidieverstrekkers, pers en klanten hém moeten volgen.

En iedereen gelooft hem. Nog steeds. Voorlopig. Maar goed.

Gisteren heeft de koppige man dan TOCH de weg gevraagd. En hoe? Door vanuit de GAU een wedstrijd uit te schrijven. Mijn frustraties borrelden zo hoog op, dat ik gemakkelijk als vrouw (hysterisch) en kleine uitgever opzij kon worden geschoven.

(…) Deze GAU-man zoekt alleen de oplossing waar HIJ aan kan verdienen, en wellicht wint het idee waarvan hij kan zeggen dat HIJ het heeft bedacht.