Over Zo word je een geweldige dichter van Ellen Deckwitz. Een recensie in 10 tips voor de jonge, beginnende dichter.

  1. Talent alleen is niet genoeg. Een gedicht is 10 procent inspiratie en 90 procent netwerk. Lees in dit verband het verhelderend artikel van Rutger H. Cornets de Groot. Een jonge dichter die niet voortdurend in zijn of haar netwerk investeert, is bij voorbaat reddeloos verloren. Een voorbeeld. Ooit zat ik tijdens een literaire manifestatie aan een tafel met de presentator van een boekenprogramma op televisie en nog een paar mensen. De toekomstige schrijfster van het boek Hoe word je een geweldige dichter naderde de tafel en riep: ‘Dag [naam presentator]’. Ze had nog geen bundel gepubliceerd; dat ze een grote zou worden, stond toen al vast.
  2. Schrijf niet wat de inspiratie je ingeeft, maar richt je op wat recensenten en belangrijke festivalorganisatoren graag willen dat je schrijft. Wil je, bijvoorbeeld, de Buddingh’-prijs winnen? Schrijf dan een bundel die het gemiddelde zoekt van alle winnaars die je voorgingen. Dan maak je de meeste kans bij een jury die naar het gemiddelde zoekt en bij de recensenten, die arme slachtoffers van de gemiddelde-industrie.
  3. Denk aan je imago. Een dichterscarrière zonder passend imago is een gruwel. Kies, als u een man bent, voor de ‘lijdende dandy’ of de ‘maatschappelijk bevlogene’; bent u een vrouw? De rol van ‘gekke meid’ is altijd goed. Je kunt er zelfs Dichter des Vaderlands in worden. Doe mee aan televisiekwissen. Dring je op bij talkshows. Wees schaamteloos. Kijk wel uit: nooit een gedicht voorlezen op televisie. Dat zou de lezer in de war kunnen brengen en schaadt het imago.
  4. Ken de juiste mensen. Maar nog belangrijker: bewonder de juiste mensen. Deel kusjes, hartjes en stickers uit op Facebook. Hashtag de juiste termen op Twitter. De wereld zit vol met lieverds en schatjes.
  5. Iedereen wil in zijn jeugd wel eens een leuke relatie, maar de jonge dichter moet voorzichtig zijn. Relaties kunnen alleen worden aangegaan met mensen die de carrière in de goede richting kunnen duwen. Denk daar altijd aan. Een gedicht is 10 procent lust en 90 procent relatietherapie.
  6. Zorg ervoor dat je bekend komt te staan als groot podiumtalent, maar waak voor extravagantie. Als er in een gedicht van je het woord ‘hoog’ voorkomt, ga je niet met je handen omlaag, maar juist… omhoog. Het grote publiek mag niet in de war worden gebracht. Dat is slecht voor de business.
  7. Ween om de juiste personen. Een voorbeeld. Is Gerrit Komrij gestorven en wordt hij herdacht tijdens een bijeenkomst die live op de televisie komt? Zorg ervoor dat je kaarten krijgt voor de bijeenkomst, trek een rouwjurk aan met laag decolleté en ga ergens vooraan zitten huilen. De kans dat je in beeld komt is aanwezig. Goed voor je verdere loopbaan.
  8. Kondig een roman aan. Schrijf die niet. Dichters die een roman publiceren, zijn al bijna dood. Die hebben al hun straatwaarde verloren. Maar hou het publiek hongerig. Publiceer ondertussen af en toe een bundel. Niet te veel. Behalve een groot dichter ben je ook iemand die veel moet lijden.
  9. Geef les aan middelbare scholieren. Die krijgen dankzij jouw lessen het idee dat alle dichters zijn, of horen te zijn, zoals jij. Als je erg je best doet, maak je school. Giet die lessen in een boek, dat je tijdens je lessen en je optredens kunt verkopen. Mes, twee kanten.
  10. Leef je in in een bakje yoghurt met muesli. Probeer te bedenken wat het is, als je een stukje muesli bent, verdronken in dat witte spul, op een lepel geschoven, onderweg naar een mond vol malende tanden en kiezen. Gisteren was je nog een havervlok, een druif, een noot… en nu? Schrijf een gedicht. Maximaal 14 regels. Morgen inleveren.

Chrétien Breukers