De Oba (de bieb van Amsterdam) heeft een cadeautje, ook voor mensen buiten Amsterdam: Hanna Bervoets en Ellen Deckwitz hebben een novelle geschreven over de toekomst van de hoofdstad.

Hanna Bervoets schreef Een prachtige dag vol nieuwe mogelijkheden, waarin hoofdpersoon Cleo haar zoon verliest. Om haar rouwproces hanteerbaar te maken, vraagt ze een buddy mee naar huis, het handzame AI-antwoord op de ooit zo overvolle GGZ-wachtlijsten. In de gesprekken met haar buddy probeert Clea grip te krijgen op vragen die haar kwellen.

Ellen Deckwitz schreef Eerst zien over De Vries, een man die overloopt van de goede bedoelingen, maar niet erg doortastend is. De Vries belandt bij het beruchte Korps Natellingen, een overheidsinstantie die controleert of de data die men via camera’s en drones verkrijgt, nog wel kloppen. De Vries is doodmoe door een slapeloze kleuter thuis en hij lijdt onder een perfectionistische collega. Wat klopt er eigenlijk nog aan de dingen die hij ziet?

De novelles zijn hier te downloaden.