In het VPRO-radioprogramma is zojuist de winnaar van de Libris Geschiedenisprijs 2015. Alexander Münninghoff heeft met het boek De Stamhouder 20.000 euro gewonnen. Uit het juryrapport:

In deze overrompelende familiekroniek buitelen de gebeurtenissen over elkaar. De schrijver sleept zijn lezer mee, door een uitstekend geschreven geschiedenis van drie generaties Münninghoff. Het bizarre verhaal voert van Letland naar Den Haag en weer terug, en van het oostfront naar een verslonsd boerderijtje in Brabant. Alexander Münninghoff maakte het zelf deels aan den lijve mee en bewijst met dit boek bovenal hoe dramatisch dichtbij de grote geschiedenis kan komen.

De andere genomineerden waren:

– Annegreet van Bergen – Gouden jaren. Hoe ons dagelijks leven in een halve eeuw onvoorstelbaar is veranderd (Atlas Contact)

– Cees Fasseur – Eigen meester, niemands knecht. Het leven van Pieter Sjoerds Gerbrandy. Minister-president van Nederland in de Tweede Wereldoorlog (Balans)

– Ewoud Kieft – Oorlogsenthousiasme. Europa 1900-1918 (De Bezige Bij)

– Laura Starink – De schaduw van de grote broer (Atlas Contact)

In de jury zitten Karin van den Born (eindredacteur NTR-televisie), Martine Gosselink (hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam), Klaartje Schweizer (hoofd afdeling Collectie en Beheer van het Nederlands Openluchtmuseum), Martin Sommer (redacteur van de Volkskrant), Frans Smits (hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad), prof. dr. Henk Wesseling (emeritus hoogleraar Algemene Geschiedenis aan de Universiteit Leiden) en Annejet van der Zijl (historicus en auteur van o.a. de bestsellers Anna, Sonny Boy en Bernhard).