Bij de voorbereiding van een interview met Arthur Japin kwam ik de kraakrecensie van De gevleugelde door Daniëlle Serdijn tegen. In een stukje van nog geen vierhonderd woorden maakt ze van de hoofdpersoon Alberto Santos-Dumont een ‘jankerige nicht‘. Ze schrijft onder meer:

Tot een hoogtepunt komt het wanneer Santos-Dumont de Franse Albert Chapin ontmoet en de een de ander plagerig in bad trekt. Japin suggereert dat zijn personage zelfmoord pleegt om de onbeantwoorde liefde voor Chapin. Wat klinkt als Japin. Maar dat zal toeval zijn.

Dat kun je alleen maar schrijven als je het einde van het boek niet gehaald hebt. In het laatste deel van de roman komt juist de reden voor de zelfmoord aan het licht: Santos-Dumont ziet dat het vliegtuig, de uitvinding waar hij de pionier van was, ingezet wordt voor een bombardement. Direct nadat hij daar getuige van is geweest gaat hij terug naar zijn hotel en knoopt zich op. Dat is geen verborgen boodschap in het boek, dat staat er vrij opzichtig. Er is ook geen sprake van een ‘onbeantwoorde liefde tussen Santos-Dumont en Chapin’, uit alles in het boek blijkt juist dat die liefde wel beantwoord is.

Wie als argeloze lezer de geciteerde zinnen leest zal het misschien een rare ontmoeting vinden tussen Chapin en Santos-Dumont, maar die vond overigens niet plaats in bad, maar veel en veel eerder bij een spectaculair bijna-ongeluk met een ballon. De badscène leidt waarschijnlijk juist wel tot verdere intimiteit tussen de twee mannen. De zelfmoord die Serdijn koppelt aan de zogenaamde onbeantwoorde liefde vindt zo’n dertig jaar later plaats.

Zo langzamerhand krijgt Daniëlle Serdijn een aardige reputatie op het gebied van niet gelezen of half gelezen boeken. Zo liet ze Juni van Gerbrand Bakker op Texel afspelen: een recensie zo vol fouten dat hij zelfs uit het digitale archief van de Volkskrant is verwijderd. Ook A.L. Snijders heeft een keer te maken gehad met een geheel eigen interpretatie van een van zijn zkv’s. En het meest berucht zijn wellicht de ‘recensies’ die Serdijn schreef voor Opzij van boeken die nog niet uitgekomen waren, zelfs nog niet eens geschreven.