Heftig interview van Coen Verbraak vandaag in NRC Handelsblad met Abys Kovacs-Wieg, de weduwe van Rogi Wieg. Het gesprek gaat over hun relatie maar ook over de euthanasie van de aan zware depressies lijdende Rogi Wieg. Het echtpaar probeerde in rust naar het einde toe te leven en verzocht iedereen daar rekening mee te houden. Joost Zwagerman, Jessica Durlacher en Leon de Winter probeerden die euthanasie tot op het moment dat het plaatsvond tegen te houden. Tot voor de voordeur.

Ook Leon de Winter en Jessica Durlacher begonnen contact te zoeken. […] Terwijl ze jarenlang niet in ons leven waren geweest. Ze hadden voordien alle gelegenheid gehad om Rogi iets te laten weten. Een half uur voor zijn dood stonden ze hier opeens voor de deur, samen met de zus van Rogi. We hoorden ze beneden roepen. Rogi heeft alles gehoord; zijn bed stond voor het halfopen raam. Het heeft zijn sterven onnodig moeilijk gemaakt.

Leon de Winter zond op de avond van de dood nog deze tweets de wereld in.

Zwagerman heeft later excuses aangeboden voor zijn gedrag en de omgang met de weduwe van Wieg hersteld. De zelfmoord van Zwagerman heeft de drang om de dood van Wieg te voorkomen ook in een ander perspectief gezet.

Ook de veroordeling van de euthanasie door Bram Bakker in NRC Handelsblad kwam hard aan bij Abys Kovacs-Wieg. Bakker was jarenlang de psychiater van Rogi Wieg. Bakker schreef:

Voor sommige nabestaanden, mijzelf inbegrepen, was zelfmoord een beter te verteren einde van het leven van Rogi Wieg geweest.

Lees het hele interview in NRC Handelsblad. Nog niet online, tenzij betaald, als papieren versie overal te krijgen.

(foto: still uit het laatste gesprek dat Wim Brands met Rogi Wieg voerde.)