Na de succesvolle Amsterdamse en Vlaamse leesclubs van Das Mag is de Londense versie van het literatuurfestival wat minder succesvol als we Gerbrand Bakker mogen geloven die oorspronkelijk vandaag zou optreden in de Britse hoofdstad.

Ik ben vandaag dus niet in de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. De jongens van Das Mag staken blijkbaar zó veel tijd en moeite in de oprichting van hun nieuwe uitgeverij, dat er te weinig energie is gestoken in de Engelse Das Mag-leesclubs. Wat ik opmaken kan uit wat ik erover vinden kan (tja, soms is het zo ingewikkeld, bij de info over kaartverkoop stond achter acht namen N/A, wat volgens mij “not available” betekent), gaan er van de tien leesclubs twee door. Maar wie het beter weet mag me graag corrigeren. Zo ben ik dan ook wel weer.

Op Instagram zien we dat de redactie wel gezellig in Londen aanwezig is.

Teamvergadering in Londen, voor ons festival daar morgen 😱

Een foto die is geplaatst door Das Mag (@dasmag) op

Op onze vraag via Twitter hoeveel leesclubs er wel doorgaan hebben we nog geen antwoord, maar als de aanname van Gerbrand Bakker klopt dat de leesclubs waar N/A achter staat niet doorgaat dan zijn er vandaag maar twee optredens: van Zoe Pilger en van Joris Luyendijk.

das mag londen een sof

Het Londense festival wordt onder meer ondersteund door de Taalunie en De Buren. Das Magazine verzorgt volgend jaar ook leesclubs in Berlijn, naar aanleiding van de Frankfurter Buchmesse waarop Nederland en Vlaanderen het Schwerpunkt vormen.

Update

Uit latere Twitterberichten blijkt dat N/A niet per se betekent dat een leesclub niet doorging. Tommy Wieringa was er wel en aan deze reactie te zien was zijn optreden ook een succes:

En zo te zien was Dimitri Verhulst er ook:

En de leesclub van Laline Paull ging blijkbaar ook door:

Maar Herman Koch stond gewoon in Amsterdam in de Linnaeus Boekhandel: