Goed nieuws voor het voorjaar van 2016. In de nieuwe catalogus van Cossee, in het kader van de Boekenweek omgedoopt tot Cossee Verlag, staat de aankondiging van een heruitgave van de in de vergetelheid geraakte schrijfster Josepha Mendels. Niet alleen wordt haar roman Je wist het toch uitgegeven, er verschijnt ook een biografie over haar van de hand van Sylvia Heimans met de alvast veelbelovende titel Josepha Mendels – Het eigenzinnige leven van een niet-nette dame.

Uit de folder:

Mendels is een flamboyante persoonlijkheid, maar er schuilt ook een diepe, droevige geschiedenis achter haar vrijgevochten karakter. De moord op haar hele familie door de nazi’s wierp niet alleen een schaduw op haar succes, maar op haar hele leven. Zeker is dat ze los is gekomen van haar orthodoxe jeugd.

Na de oorlog was de jonge Simon Vinkenoog haar minnaar en Anna Blaman haar vriendin. Ze werd een bekend en gelauwerd auteur door haar sterke, onafhankelijke vrouwelijke

personages, en maakte er een punt van nergens bij te horen.

Josepha Mendels roman en biografie

Uitgeverij Cossee weet doorgaans wel de juiste boeken uit het verleden af te stoffen. Zo verschenen eerder heruitgaven van Ida Simons en Dola de Jong.

Josepha Mendels (Groningen, 1902 – Eindhoven, 1995) schreef diverse romans. Een van de bekendste is Rolien en Ralien uit 1947. Op dit moment is haar werk louter tweedehands te verkrijgen.

(Foto: Josepha Mendels bij de eerste uiteriking van de Anna Bijns Prijs in 1986, © Roland Gerrits / Anefo, CC BY-SA 3.0 NL)