Vier ballen heeft NRC Handelsblad over voor de verfilming van Publieke werken naar de roman van Thomas Rosenboom. Recensent Peter de Bruijn miste ‘een extra vonk krankzinnigheid’:

Publieke Werken is bij alle kwaliteit en vakmanschap een tikje te bedaagd om de wanen van deze twee don quichots écht invoelbaar te maken.

De Volkskrant is in de recensie veel positiever maar heeft toch slechts drie sterren over voor de film, al vond Bor Beekman het happy end wat ‘soaperig’:

Maar Lürsen slaagt grotendeels in de opzet van zijn zowel dramatische als kluchtige verfilming: die typische neven staan er mooi op, zo ook dat tijdsgewricht vol verandering.

De Telegraaf heeft drie en een halve ster over voor Publieke werken.

De fascinatie van Anijs voor het Jodendom blijft bijvoorbeeld nogal onbegrijpelijk. Daarnaast zullen de ingrepen die de plot lichter verteerbaar moeten maken vooral bij de liefhebbers van het boek niet altijd even goed vallen.

Ook Ab Zagt van het AD is niet onverdeeld enthousiast. Drie sterren deelt hij uit.

Niet alle lezers zullen het met zijn beslissingen eens zijn. Vooral het Hollywood-achtige einde zal niet iedereen kunnen waarderen.

Ook de lokale krant Het Parool blijft op drie sterren steken.

Publieke Werken is een wat looiige film; een al te gewichtig sociaal drama waarin niet alleen veel wordt verteld (ook de titel wordt keurig uitgelegd) én getoond, maar de muziek van Merlijn Snitker alles ook nog eens onderstreept. Zelfs de elementen zijn dienstbaar; het dondert en bliksemt als er weer eens iets ergs gebeurt.