Een opmerkelijk bericht vandaag op de website van de Volkskrant: ‘Simon Vestdijk was genomineerd voor Nobelprijs’ kopt de krant. De redactie schrijft dat Vestdijk in 1965 een van de genomineerden was voor de Nobelprijs voor de Literatuur. Dat zou blijken uit de archieven van de Zweedse Academie die nu zijn geopenbaard. Maar dit gegeven was al veel eerder bekend.

Hoogstwaarschijnlijk heeft de Volkskrant de biografie van Wim Hazeu niet gelezen. Tien jaar geleden schreef de biograaf van Vestdijk al over de diverse malen in de jaren zestig dat de schrijver voor de Nobelprijs voor de Literatuur genomineerd werd. Over de nominatie van 1965 schreef Hazeu onder andere (pagina 659):

In 1965 rekende uitgeverij De Bezige Bij vast en zeker op de prijs. De distributie van de roman Juffrouw Lot werd opgehouden. Voor de boeken was al een zogeheten buikbandje gedruk met de tekst ‘Nieuwe roman van de Nederlandse Nobelprijswinnaar’.

Daarnaast schrijft de Volkskrant: ‘Geen enkele Belg was evenmin ooit de gelukkige.’ Eveneens onjuist. In 1911 ontving Maurice Maeterlinck de Nobelprijs voor de Literatuur. Maeterlinck werd geboren in Gent.

Op Facebook reageerden diverse wetenschappers op het nieuws:

jos joosten vestdijk

Oosterman vestdijk