Marten Toonder, Gerrit Achterberg, J. Slauerhoff, M.C. Escher, Simon Vestdijk en Lucebert kregen allemaal een biografie dankzij Wim Hazeu. De titels zijn allemaal eender opgebouwd: de naam van de schrijver gevolgd door de droge toevoeging ‘een biografie’. De biograaf overleed afgelopen dinsdag op 84-jarige leeftijd, hij leed aan ALS. Naast de grote biografieën maakte hij ook biografische schetsen van onder meer A. Marja (eerst voor Vrij Nederland, daarna in een boekje), Bertus Aafjes en Cees Bantzinger. Met de biografie over Vestdijk promoveerde hij in 2005 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Hazeu had een rijkgeschakeerd leven, waarin hij niet alleen biograaf was, maar ook dichter en schrijver en uitgever (bij Ambo, Fontein, De Prom). Hij richtte het literaire tijdschrift Kentering op en was lange tijd werkzaam bij de omroep waar hij eerst bij de radio werkte en later de overstap maakte naar de televisie, waar onder zijn supervisie literaire tv-series het licht zagen, onder meer Bartje.

Op Tzum staan recensies van A. Marja, dichter en practical joker (1917-1964), Vestdijk, een biografie, Lucebert. Biografie en ook nog een essay over de laatste biografie.