Hij had al een paar harde en cynische boeken op zijn naam staan, maar hij zal vooral bekend blijven omdat hij zijn eigen vrouw vermoordde, in de tuin begroef en later de roman Woensdag gehaktdag over de zaak schreef. Richard Klinkhamer is op 78-jarige leeftijd overleden.

De schrijver publiceerde onder andere Gehoorzaam als een hond en De Hotelrat en andere verhalen waarin onder andere zijn verblijf in het Vreemdelingenlegioen en zijn banden in het criminele circuit tot een persoonlijke mythologie werden verheven.

In 1991 vermoordde hij, na een ruzie, zijn vrouw Hannie. Toen hij jaren later, naar aanleiding van het verschijnen van het boek Woensdag gehaktdag

daarover wilde vertellen in Groningen bij een literaire avond, kwamen er zoveel bedreigingen binnen dat de avond op last van de politie werd afgeblazen.

Toen nieuwe bewoners van het huis in het Groningse Ganzedijk in 2000 op resten van Hannie Godfrinon stuitten werd Klinkhamer aangehouden en veroordeeld tot zeven jaar cel wegens doodslag. Hij kwam in 2003 vervroegd vrij.

Volgens zijn uitgever heeft Klinkhamer zijn lichaam ter beschikking van de wetenschap gesteld.

(fotofragment via Wikipedia Commons, CC BY-SA 4.0)