Je kunt veel van ze zeggen, maar ze durven wel. Nu gaan ze de oorlog aan met de dikke blauwe. Bol.com gedraagt zich op de boekenmarkt een beetje als een dictator: zij bepalen de kortingen die uitgeverijen moeten geven en als je daar niet aan voldoet dan verdwijnen je boeken. Toine Donk schrijft op de site van Das Mag:

De boeken van Das Mag hebben maanden op Bol gestaan, tegen normale voorwaarden. Totdat Lize Spit bovenaan de Vlaamse bestsellerlijst belandde. Toen wilde de webgigant dat Das Mag Uitgevers een nieuw contract zou tekenen, eufemistisch een ‘samenwerkingsovereenkomst’ genoemd. Bij weigering, zo mailden ze, zouden ze ‘de nodige stappen zetten’.

Veel uitgevers gaan mee in de voorwaarden van Bol.com en betalen veel hogere kortingen dan aan de boekhandel, omdat de site een groot deel van hun omzet betekent. Bij Das Mag is dat nog niet het geval. Uiteindelijk ligt de macht bij de lezer, aldus Donk:

Sommige lezers houden van de expertise en gezelligheid van een boekhandel, andere kiezen voor het gemak van online bestellen — it’s all good. Een simpele zoekopdracht op Google wijst uit: onze boeken zijn op heel veel plekken online te koop. Uiteindelijk is het de lezer die met zijn portemonnee stemt hoe het boekenlandschap eruitziet.

Voor deze keer verwijzen we dan maar naar onze vrienden bij de boekhandel. Of bij Das Mag zelf.

Reacties op Twitter:

(foto via Flickr Commons)