Is het alweer carnaval? Heeft hij bezoekers nodig op zijn blog? Is het woord ‘gek’ aan een herdefinitie toe? Zomaar wat vragen die bij je opkomen bij het lezen van de blog ‘vrouwen, gekte, afwas‘ van Jan van Mersbergen. De veelal vrouwelijke personages van vrouwelijke schrijvers zijn of worden vaak gek, aldus Jan van Mersbergen, al kan hij een paar uitzonderingen noemen.

Het kan dus wel, en sport is een eenvoudig en doeltreffend handvat, maar heel vaak overmeestert de gekte onze vrouwelijke schrijvers en daarmee hun romans, en dat vind ik tekenend en jammer.

Daarna volgt, echt waar, nog een alinea over vrouwen aan de afwas (we zijn eruit: dit moet wel een pastiche zijn).

Als mijn moeder de afwas doet, dan doet ze de afwas. Dan droog ik de borden. Dan zijn we samen. Zo’n scène, zonder getob en gepieker, is goud waard. Ik heb geen idee waarom vrouwen die schrijven menen dat een roman niet zonder gekte of kunst kan […].

Dus, kom er maar in:

NRC Handelsblad heeft het ‘opiniestuk’ van Van Mersbergen inmiddels overgenomen.