Vorige maand schreven we al over het verschijnen van de van nieuwe roman van Arnon Grunberg; de roman zou vorig jaar al verschijnen, maar werd uitgesteld vanwege het overlijden van zijn moeder. Vandaag maakte uitgeverij Lebowski de titel van de roman bekend: Moedervlekken.

De nieuwe roman werd steeds aangeduid als de ‘moederroman’ van Grunberg; de schrijver trok een tijdlang bij zijn moeder in om het boek te schrijven. Inmiddels is er ook meer duidelijk over inhoud.

moedervlekken

Otto Kadoke werkt als psychiater in een crisiscentrum: hij dient mensen met een doodswens voor het leven te behouden. Wanneer hij op een dag bij zijn oude en hulpbehoevende moeder op bezoek gaat, doet een van de Nepalese verzorgsters de deur open, gehuld in slechts een handdoek. De psychiater, die zich altijd aan het protocol houdt, wordt overmand door gevoelens van liefde voor het meisje, met als gevolg dat hij de verzorging voor zijn moeder voortaan alleen dient te organiseren.

Kadoke is kinderloos, van middelbare leeftijd, maar niet onaantrekkelijk voor artsen in opleiding: hij heeft er menig weten te verleiden. Na opnieuw een grensoverschrijdende ontmoeting, ditmaal met een suïcidale jonge vrouw, loopt het professionele en privéleven van Kadoke definitief in het honderd: zijn moeders huis wordt een ambulant crisiscentrum.