Beursdag 1

De eerste beursdag is lekker vol: afspraken met negen Duitse uitgevers, met Olaf Schmidt van Der Kreuzer, het culturele maandblad in Leipzig en de programmeur van het Literaturhaus in München. ‘Heb je nog een nieuwe krimi voor me gevonden?’ en ‘Ik wil absoluut die roman van Theun de Vries uitgeven!’, om enkele openingszinnen te noemen.

De dag begint met een bezoek aan de stand van Buchmarkt en eindigt met het optreden van Lot Vekemans op het podium van de internationale uitgevers. Haar redacteur Manuel Emmerich van Wallstein Verlag introduceert haar. Lot leest voor en vervolgens voeren ze een geanimeerd gesprek in het Duits. Belangrijkste vraag uit het publiek: ‘Werkt u aan een nieuwe roman?’.

Manuel Emmerich en Lot Vekemans op het podium
Manuel Emmerich en Lot Vekemans op het podium

De avond brengen we door in het Haus des Buches. Om 18.30 zijn vele journalisten gearriveerd voor een Pressegespräch. Wat kunnen ze hier in Leipzig verwachten, maar eveneens welke activiteiten staan er in het kader van het Gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse op de planning? Intendant Bart Moeyaert licht één en ander toe, beantwoordt de vragen en tot verbazing van de mensen van het Duitse persbureau wordt er zelfs geapplaudisseerd.

Arne Braun, Yves Petry, Leon de Winter en Tilmann Bünz
Arne Braun, Yves Petry, Leon de Winter en Tilmann Bünz

Voor de openingsavond van het Haus des Buches met Leon de Winter en Yves Petry is de grote zaal afgeladen. Tilmann Bünz leidt het gesprek. Hij heeft zich als journalist in Nederland verdiept, ook in de literatuur. Zijn documentaire over Nederland was voor de Duitse uitgeefster Ursula Bergenthal reden hem om een boek over Nederland te laten schrijven, dat in juli gaat verschijnen. Aan tafel zit vertaalster Arne Braun, maar zoals vaker zal blijken, de auteurs kunnen zelf de vragen goed in het Duits beantwoorden.

Leon de Winter vertelt over zijn roman én het belang van Bachs Goldbergs variaties daarin. Hij geniet zichtbaar wanneer enkele daarvan worden gespeeld.

Dan wordt de tentoonstelling geopend met werken van de illustratoren Ann de Bode, Charlotte Dematons en Peter de Goes. Met een glas wijn in de hand bewonderen de genodigden het werk en gaan met illustratoren en auteurs in gesprek, boeken worden gesigneerd.

ann de bode hds2-3
Ann de Bode signeert haar boek.

De programmeur van het Haus des Buches, Birgit Peter, verzoekt Ann de Bode om een handtekening voor haar collega Julia Matuscheck. Zij heeft de tentoonstelling ingericht maar kan helaas niet bij de opening aanwezig zijn. Ann pakt haar potloden en het valt stil aan tafel. Binnen enkele minuten staat er een beeldschoon portretje op de titelpagina en beseften wij dat dat we hier met een ware kunstenaar van doen hebben. Met die tevreden constatering sluiten we deze dag af.

Reintje Gianotten