In NRC Handelsblad stond gisteren een stuk van Tijn Sadée over de affaire Abou Jahjah en De Bezige Bij. Een beetje een herhaling van het stuk dat Toef Jaeger woensdag ook al voor NRC Handelsblad schreef. Ons oog viel op deze passage:

NRC hermans reve

De vraag is: wat klopt er niet in dit stukje?

A De discussie waarin de uitgeverij gewikkeld is, heeft vooral te maken met de vraag of enkele grote namen gemist kunnen worden, want het boek van Abou Jahjah staat gewoon gepland voor deze zomer.

B Het citaat van Hermans luidt: ‘Dat is het meest schunnige, belazerde, onderkruiperige, besodemieterde deel van ons volk!’

C Reve bezat niet de als ezel geïncarneerde God ‘langdurig in Zijn Geheime Opening’, maar fantaseert dat hij, als hij eenmaal het boek geschreven heeft ‘dat alle boeken overbodig zou maken’ deze éénjarige, muisgrijze Ezel zou ontvangen ‘en na een geweldige klauterpartij om de trap naar het slaapkamertje op te komen zou ik Hem drie keer achter elkaar langdurig in Zijn Geheime Opening bezitten‘. Indien dan, dus.

D De Bezige Bij verdedigde noch Hermans noch Reve, want de auteurs werden destijds uitgegeven door Van Oorschot.