In NRC Handelsblad schreef Hans Beerenkamp woensdag een stuk over de overleden tv-makers Hans Polak en Wim Brands. Over Brands was hij kort:

Dat ik desondanks vaak een aflevering oversloeg, had eerlijk gezegd niet alleen te maken met het onhandige tijdstip van de zondagochtend, maar ook omdat ik me regelmatig ergerde aan de wat betweterige toon van de interviewer, die soms begon met ons uit te leggen wat de schrijver bewogen moest hebben.

Dat Brands op handen gedragen werd, betekent dat het aan mij moet hebben gelegen én dat er enorme behoefte is aan oases in de televisiewoestijn.

Dat schoot programmamaker (en de laatste twee weken invaller voor Wim Brands bij het programma Boeken) Jeroen van Kan in het verkeerder keelgat. Op Facebook haalt hij uit:

Boos werd ik pas na lezing van het stuk dat uw krant afdrukte na het overlijden van Wim. U koos voor een hybride vorm die ik nog niet eerder heb gezien: een In Memoriam dat zich tevens laat lezen als negatieve recensie. Wim daags na zijn overlijden een betweter noemen getuigt van een ernstig gebrek aan respect. Spijtig dat die keutel er kennelijk zo dringend uit moest dat het u niet lukte die in te

houden. Of was het uw bedoeling nabestaanden en vrienden te kwetsen en heeft u de keutel in kwestie met trots aan de wereld getoond? Begrijp me goed, u heeft recht op uw keutel, zoals het mijn goed recht is er de neus voor op te halen.

U begrijpt dat het mij een groot genoegen doet dat u beschikt over het stilistisch vernuft van een dwerggeit. Leest u de zin waarin u de keutel hebt ingebed (ik had ter illustratie ook kunnen kiezen voor een andere zin uit uw oeuvre) nog eens rustig door: “Dat ik desondanks vaak een aflevering oversloeg, had eerlijk gezegd niet alleen te maken met het onhandige tijdstip van de zondagochtend, maar ook omdat ik me regelmatig ergerde aan de wat betweterige toon van de interviewer, die soms begon met ons uit te leggen wat de schrijver bewogen moest hebben.” Ik hoop dat u niet ziet waar het wringt.

Toon en inhoud van het programma zullen overigens ook na het overlijden van Wim hetzelfde blijven.

Lees het hele bericht op Facebook hier.