Blommetjes in de grote stad

Slechts sporadisch verschijnt er een prentenboek dat via een dubbele geadresseerdheid zowel jonge kinderen als volwassen (voor)lezers voor zich weet te winnen. Het zijn inventieve prentenboeken die via een sterke alliantie tussen tekst en beeld een geheel eigen wereldbeeld scheppen en onze blik op de werkelijkheid voorgoed veranderen. Als woordeloos prentenboek stelt Blommetjes die volwassen voorlezer meteen al voor een eerste uitdaging en appelleert het aan zijn verbeeldende vermogen.

blommetjesDe Canadese auteur JonArno Lawson bedacht het verhaal na een wandelingetje met zijn dochter, waarbij ze haar eerder geplukte bloemetjes weer uitdeelde. De eerste pagina schetst het decor: illustrator Sydney Smith refereert niet toevallig aan de drukte en hectiek in een grootstedelijke context. De gebouwen, voorbijgangers, voertuigen; alles wordt in een veelvoud aan grijstinten gevat, waarvan een levendig spel met licht en schaduwen onmiskenbaar deel uitmaakt. In deze setting vormt de protagoniste, een meisje met een rood jasje, meteen een opvallende verschijning. Aan de hand van haar afwezige vader, die door z’n eigen besognes en mobiele telefoon in beslag genomen wordt, laat de jonge hoofdfiguur zich weliswaar leiden, maar behoudt ze een gezonde nieuwsgierigheid naar de haar omringende omgeving. Haar aandacht wordt getrokken door enkele gele bloemen, een opvallende blikvanger in deze kleurloze buurt. Wanneer het meisje de paardenbloemen plukt, transformeert de stad gedeeltelijk tot een kleurrijke oord, bv. dankzij de warme tinten van het fruit bij de winkelier of de knalgele taxi’s. De illustraties baden letterlijk in warme tinten, meteen een groot contrast met de grauwe alledaagse werkelijkheid.

De naamloze protagoniste verzamelt gaandeweg steeds meer ‘blommetjes’ die ze tot een kleurrijk boeket schikt. Het bezorgt haar letterlijk een blos op de wangen van plezier. Het meisje blijft echter niet enkel een verzamelaar; ze deelt haar bloemetjes ook weer uit, aan een dode mus, een slapende man op een bankje of achter de halsband van een verbaasd kijkende hond. Uiteindelijk eindigt haar queeste bij het ouderlijke huis, dat eveneens rijkelijk van blommetjes wordt voorzien. Telkens lichten de prenten even op, wordt de wereld wat mooier. Het lijkt een wat overspannen, zeemzoeterig beeld te worden, maar Lawson en Smith bewijzen met verve het tegendeel.

De onderliggende boodschap van Blommetjes deed me terugdenken aan een Afrikaanse boodschap op de East Side Gallery, die ik onlangs weer zag:

‘Viele kleine Leute, die in vielen kleinen Orten, viele kleine Dinge tun, können das Gesicht der Welt verändern.’

De lay-out van Blommetjes doet recht aan de veelzijdigheid en gelaagdheid van het verhaalgegeven. De Canadese illustrator Sydney Smith integreert zowel paginagrote illustraties als stripverhalen, waarbij meerdere perspectieven domineren. Het blijkt het geijkte middel om de diversiteit van de hedendaagse metropool in al haar facetten te belichten.

In het buitenland werd Sidewalk Flowers met prijzen overladen, waaronder de prestigieuze Governor General’s Literary Award for Children’s Illustrated Books 2015 oftewel de belangrijkste Canadese jeugdliteraire bekroning. Een meer dan terechte bekroning voor een woordeloos prentenboek dat meteen een instant klassieker werd. Meer dan de moeite van het ontdekken waard.

Jürgen Peeters

JonArno Lawson & Sydney Smith – Blommetjes. Karmijn, Elburg 32 blz. € 14.95.