Gay

Er zijn weinig schrijvers die zichzelf als gay schrijver afficheren. Ik ken alleen Edmund White die dat doet, anderen durven of willen dat niet. Alsof je door het benoemen van de groep waartoe je behoort meteen de kast dichttimmert waaruit je probeert te ontsnappen. De paradox van elke emancipatiebeweging is dat je juist je eigen groep uitzondert om je gerechtvaardigde aanwezigheid te midden van de heersende groep te benadrukken. Nou ja, dat is nogal een omhaal van woorden om te verdedigen dat ik samen met anderen bezig ben om een lijst te maken met 250 homoboeken die iedereen gelezen moet hebben.

Toen ik de eerste groslijst van zo’n vierhonderd titels publiceerde, viel dat samen met de eerste berichten over de moordpartij in een gayclub in Orlando. ‘Ze’ hadden opeens ‘ons’ aangevallen. Ik moest erg mijn best doen om niet in de holle retoriek te vervallen die van één radicale moslim de vertegenwoordiger maakt van een complete geloofsgroep. Ik heb de filmpjes gezien waarin homo’s van hoge gebouwen worden gegooid. Maar ik heb ook de alleraardigste moslims in de gaysauna gezien die buiten met moeder de vrouw achter een kinderwagen lopen maar op zaterdagavond toch iets anders verlangden.

Nadat Omar Mateen 49 mensen had gedood in een gaybar was er de gebruikelijke chaos over de motieven van de dader. Het duurde niet lang voordat gesuggereerd werd dat Mateen zelf homoseksueel of biseksueel zou zijn. Maakt dat het verhaal anders? Er zijn nog steeds 49 van mijn mensen vermoord. Als de woede die tot dit bloedbad heeft geleid mede wordt ingegeven door seksuele gevoelens die onderdrukt werden door zijn geloof, dan is het voor homoseksuelen nog noodzakelijker om naar buiten te treden, open te zijn over hun geaardheid, aanwezig te zijn in de media. En in de literatuur. Van Gerbrand Bakker tot Oscar Wilde, van Abdellah Taïa tot Tofik Dibi. Daarom is het goed dat er roze kasten in bibliotheken staan. Dankzij boeken heb ik voor het eerst gelezen over relaties tussen mannen en heb ik geleerd dat het woord ‘normaal’ vele definities kent. Dat je jezelf ook zonder problemen gay writer mag noemen.

Coen Peppelenbos

Deze column verscheen eerder in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden.