NRC Handelsblad meldt dat Jessica Durlacher haar volgende roman uitbrengt bij Hollands Diep. Zij is daarmee de tweede auteur die overstapt (eerder maakte Tommy Wieringa bekend dat hij een – vooralsnog eenmalige – overstap maakt) naar aanleiding van de affaire Abou Jahjah. Hollands Diep waar Robbert Ammerlaan, oud-directeur van De Bezige Bij de scepter zwaait, krijgt op deze wijze de bestsellerauteurs op een presenteerblaadje.

In het artikel van Toef Jaeger en Hanneke Chin-A-Fo zegt Durlacher:

Ook is er te secundair gereageerd op de kwestie rondom Abou Jahjah en er is te veel geprobeerd de kwestie in de doofpot te stoppen.

Ook Leon de Winter beraadt zich nog op een overstap, evenals Marcel Möring. De nieuwste roman van De Winter staat nog aangekondigd voor over een maand.

Afgelopen vrijdag antwoordde Johan de Koning, de interim-directeur van de veelgeplaagde uitgeverij De Bezige Bij, in Het Parool op de vraag of er nog meer auteurs zouden volgen na Wieringa:

Niet dat ik weet. Het is een vraag die je niet kunt beantwoorden. Gaat het straks regenen? Ik denk het niet als ik naar die strakblauwe lucht kijk.

Lees ook het vervolgartikel vandaag over de uitgeverij op NRC Handelsblad.