Het was vorige week maandag wereldwijd nieuws: in Het verraad van Anne Frank werd ‘bewezen’ wie de familie Frank had verraden. Die conclusies werden vorige week al direct ondergraven, onder meer door Bas Heijne in M. In de loop van de week werden er steeds meer vragen gezet, niet alleen bij het onderzoek, maar ook bij de gretigheid van de media (zie bijvoorbeeld Wilma de Rek in de Volkskrant: ‘Wie gaan er allemaal geld verdienen aan het verraad van Anne Frank?’, interimombudsvrouw Kim Bos in NRC Handelsblad: ‘Een embargo dat ook op de redactie tot onrust leidt’ of Rianne Oosterom in Trouw: ‘Anne Frank als moderne heilige’).

Vandaag fileert Jessica Durlacher in de Volkskrant het boek van Rosemary Sullivan dat ‘leest als het gesproken commentaar van een sensationele Netflix-documentaire’.

Pijnlijk is dat de onderzoekers fascinerende informatie uit de kast halen om beweringen over andere verdachten tot op het bot te onderzoeken en bij hun eigen theorie genoegen lijken te nemen met claims die ze niet helemaal waterdicht weten te krijgen.

Lees het hele stuk hier.

De boekhandelaren hebben het boek groot ingekocht. De vraag is of de kritiek die alom klinkt op dit onderzoek ervoor zal zorgen dat de bestseller een winkeldochter wordt of niet.