Gistermiddag won Roos Vlogman met haar verhaal ‘Sessie 51‘ de finale van Write Now! Ze had al tweemaal eerder de finale bereikt van de schrijfwedstrijd voor jongeren, maar deze keer mocht ze met de hoofdprijs, bestaande uit een MacBook, schrijfcursus, columnreeks en diverse optredens, naar huis.

De publieksprijs ging naar de Surinaamse Anyra Hamat die de voorronde in Paramaribo had gewonnen met een aantal gedichten. Zij won een iPad en haar gedichtenreeks ‘Jij gelooft in die dingen, en andere gedichten‘ zal in De morgen worden gepubliceerd. In haar dankwoord, dat ze die ochtend schreef, bedankte ze uitvoerig de mensen die haar werk lazen en onder de aandacht brachten. Ook verwees ze naar het weekend dat ze samen met de andere finalisten doorbracht.

Die finalisten werden in drie rondes aan het publiek voorgesteld middels korte interviews. Die werden afgewisseld met optredens van Ellen Deckwitz en de Flip Noorman. Laatstgenoemde bracht twee nummers en improviseerde er met gedichten prima op los toen zijn gitaar het begaf. De banjo deed het gelukkig wel en zo kon hij afsluiten met een nummer waarbij het publiek ook van zich kon laten horen. Deckwitz droeg voor uit Olijven moet je leren lezen en ging in op werk van Kira Wuck, Delphine Lecompte en Alexis de Roode.

Kennismaken met de verhalen van de finalisten kon de afgelopen weken via de website van Write Now! en nu ook via het juryrapport. Er waren ook eervolle vermeldingen voor Jante Wortel en Robin Ray Tuesday, zij volgen nu de opleiding Creative Writing die Vlogman vorig jaar afrondde. Die zien we nog wel een tweede keer in de finale van Write Now!.

Maarten Praamstra