Sinds 2013 was Gerda Posthumus eilanddichter (een soort stadsdichter, maar dan op een eiland) van Vlieland. Dit jaar zwaait zij af en dat wordt gevierd met de bundel Niemand kent Vlieland die op op 4 juli uitkomt. Daarin staan de gedichten die ze in haar ambstperiode geschreven heeft. Op advies van vijf eilanders wordt er echter één gedicht geschrapt door de gemeente Vlieland, meldt de Leeuwarder Courant vandaag omdat daarin te veel op de persoon werd gespeeld.

In het gedicht ‘Controle’ vecht Posthumus volgens de eilanders een persoonlijk gevecht met de tandarts uit. De Leeuwarder Courant laat gemeentesecretaris Robert Lanting, tevens trainer van zwemteam Vlieland, aan het woord over de kwestie:

Zij is vrij in haar kunst. Ze had alleen de opdracht om heugelijke en verdrietige gebeurtenissen op Vlieland in dichtvorm onder woorden te brengen. Ik kende in eerste instantie de achtergrond niet en vond het een toegankelijk en mooi gedicht. Toen ik hoorde dat het op een persoonlijk ervaring was gebaseerd, begon het te knellen.

Het resultaat is dat de bundel één gedicht minder kent dan is geschreven. Lees het artikel van Marscha van der Vlies verder op Blendle.

Hieronder een gedicht van Posthumus, maar niet het gewraakte.