Auteur van De Bezige Bij en komende zondag de eerste Zomergastengast Dyab Abou Jahjah schrijft vandaag in NRC Handelsblad over de in zijn ogen dubbele moraal die de pers hanteert bij de berichtgeving over Turkije en Erdogan. De Turkse leider wordt negatief afgeschilderd, vooral omdat hij een moslim is.

Het leidt tot de volgende redenering:

Islamofobie is antisemitisme 2.0. Dus ja, de huidige opwaardering van de complottheorie is in die context een verontrustende ontwikkeling. Maar niet alleen is de moslim de nieuwe ‘Jude’. Hij is tegelijkertijd zijn antithesis, de nieuwe ‘nazi’.

Later in het opiniestuk volgt een vergelijking tussen Erdogan en Netenyahu, die in het nadeel van de laatste uitvalt, maar niet volgens de westerse pers.

Erdogan is erger en gevaarlijker dan deze man, want hij stuurt aanhangers van Fethullah Gülen naar huis, en schorst ze van hun werk. Netenyahu leidt dus een democratie en Erdogan is een dictator. Waarom? Omdat Erdogan het met geiten doet.

De westerse opinie wordt dus vooral gevormd door islamofobe nieuwsmedia. Het hele artikel is hier (€) te lezen

Kom er maar in, Leon de Winter.