De gemeente Alphen werkt een project rond J.C. Bloem, waaronder de plaatsing van een plaquette bij zijn ouderlijk huis, niet langer tegen. Dat schrijft Algemeen Dagblad. Eerder wenste de gemeente zich op basis van een Wikipedia-pagina niet te committeren aan de ‘levenswijze’ van Bloem. Op Wikipedia wordt zijn NSB-lidmaatschap en een voorliefde voor jonge meisjes beschreven. Bart Slijper biograaf van Bloem plaatste wat nuances:

Als de weergave van de besluitvorming in het AD klopt is het een potsierlijk verhaal: wethouder van een grote gemeente verdiept zich in de geschiedenis door een Wikipedia-pagina te lezen en weet met deze methode foute Nederlanders op te sporen. Fascisme en ‘pedofilie’ zetten zich algauw vast als taboewoorden die elk soort nadenken blokkeren. Maar zonder precieze kennis van de gebeurtenissen en de context kun je niet oordelen. Bloems wereldvreemde fascisme deelde hij met een aanzienlijk deel van de culturele elite in de jaren dertig – maar in de oorlog was hij uitgesproken anti-Duits, en dat liet hij merken ook. Zijn idealisering van de schoonheid van opgroeiende meisjes was zuiver platonisch. […] Misschien zou de wethouder van Alphen eerlijk moeten zeggen dat het hem allemaal te ingewikkeld wordt. Of anders zou hij eens een biografie van Bloem moeten lezen.

Na een gesprek met wethouder Kees van Velzen is de gemeente volgens Jan van Rijn van de initiatiefgroep nu toch om: ‘Het was een constructief gesprek. De gemeente heeft haar standpunt gewijzigd.’

Er komt een plaquette bij het ouderlijk huis van Bloem en de gemeente gaat ‘professionele kunstenaars’ uitnodigen iets te maken ter ere van Bloem. Het project rond Bloem duurt tot 10 mei 2017.

(Foto: Harry Pot / Anefo – Uitreiking Staatsprijs Letterkunde 52 aan Mr. J. C. Bloem links door Mr. H. J. Reinink rechts (CC BY 4.0))