Op vrijdag 2 september wordt dichter en criticus Halbo C. Kool herbegraven op Erebegraafplaats Kunstrijk in Hilvarenbeek. De herbegraving is meteen de officiële opening van Kunstrijk, onderdeel van Natuurbegraafplaats ‘De Utrecht’ in Hilvarenbeek.

Kools biograaf Niels Bokhove ontdekte dat het graf van Halbo C. Kool geruimd zou worden door verjaring van de grafrechten. De herbegraving wordt mogelijk gemaakt door o.a. Uitgeverij De Bezige Bij, Bruna en De Gooische Uitvaartvereniging. Op 2 september a.s. worden de stoffelijke resten van Halbo Kool vervoerd in een nostalgische uitvaartbus, in het gezelschap van zijn familie en zijn biograaf. Op de Natuurbegraafplaats zal het laatste vervoer plaatsvinden met paard en wagen, passend bij zijn sobere leefstijl. Zijn graf zal worden voorzien van een houten schijf met zijn naam, in lijn met de overige graven op de natuurbegraafplaats.

Uit het persbericht:

Het is om verschillende redenen niet altijd mogelijk het oorspronkelijke graf van een letterkundige of andere cultuurdrager te handhaven. De Stichting Gerard Keller heeft als doel om voor deze cultuurdragers een waardige en permanente rustplaats te verzorgen. Met de opening van Erebegraafplaats Kunstrijk kan deze doelstelling vanaf nu worden gerealiseerd.

Erebegraafplaats Kunstrijk

Volgens Joyce Sengers van Natuurbegraafplaats ‘De Utrecht’ past een begraafplaats voor kunstenaars zeer goed bij de locatie. “De natuur is een grote inspiratiebron voor vele cultuurdragers. Zo verbinden zij ieder op hun eigen wijze hun kijkers of luisteraars met de natuur. Hun werk is tijdloos; generatie na generatie kan genieten van hun creatieve uitingen. Daarom vinden wij het meer dan gepast om deze cultuurdragers een tijdloze plaats te bieden op Erebegraafplaats Kunstrijk, in de door hun ooit zo geliefde natuur.”

Klik hier voor meer informatie.

Zie hier voor de Groninger jaren van Halbo C. Kool.