De meningen over de Vlaamse activist Dyab Abou Jahjah blijven verdeeld na afloop van de eerste uitzending van Zomergasten. NRC Handelsblad publiceerde gisteren naast een positieve tv-recensie van Thomas de Veen ook een stuk waarin tegenstanders van Abou Jahjah gevraagd werd of ze van mening waren veranderd. Nee.

Op Facebook gaf Ramsey Nasr gisteren een steunbetuiging aan zijn eigen uitgeverij De Bezige Bij.

Lang leve De Bezige Bij. Lang leve de opgestapte directeur Henk Pröpper. En schande over hen die maandenlang hebben geprobeerd Abou Jahjah de mond te snoeren via alle mogelijke middelen van chantage.

Zo. Dat is eruit. Goeiemorgen allemaal!

In de Volkskrant van vandaag een ingezonden brief van oud-uitgever Wouter van Oorschot (en André Voskuijl) waarin staat dat Abou Jahjah er niet in geslaagd is om ‘de indruk weg te nemen dat hij een wolf in schaapskleren is’.

Ook in de Volkskrant werd aan diverse mensen gevraagd wat ze van de uitzending vonden. Robert Vuijsje betoogt dat Abou Jahjah regelmatig een rechtstreeks antwoord ontweek. ‘Voor mij en veel andere Joden blijft het na de uitzending duidelijk dat wanneer Jahjah zegt dat hij zionisten haat, je voor “zionisten” ook gewoon “Joden” kunt invullen.’

Marc Reugebrink, import-Vlaming, keek al langer met verbazing naar de Nederlandse ophef. Na de uitzending schreef hij op Facebook:

Na zomergasten kan ik maar moeilijk anders dan vaststellen dat degenen die vooraf meenden dat Abou Jah Jah niet eens aan het woord mócht komen mij gevaarlijker voorkomen dan de gast zelf. Erdbrink herpakte zich enigszins naar het eind van de avond, maar maakte toch een erg zwakke indruk, deels omdat hij (en de vpro doet daar al jaren aan mee) toegaf aan de eis tot verkleutering die maakte dat Jah Jah bijv moest uitleggen wat ’tabula rasa’ betekende, deels ook omdat het leek alsof hem was opgedragen zijn gast waar mogelijk te culpabiliseren.