Wat wil je liever: de as van Truman Capote of de kleren die hij droeg bij zijn dood? Voor het kistje met de as moest een anonieme verzamelaar het diepst in de buidel tasten, want de as (althans een deel ervan) leverde maar liefst 43.750 dollar op, terwijl de besmeurde kleren slechts 6.400 dollar binnen brachten. Ook de andere rommeltjes leverden behoorlijk wat op.

Op de site van CNN zegt Darren Julien van Julien’s Auctions dat hij gedacht had dat de as wel 10.000 dollar zou kunnen opbrengen, maar het bedrag dat er nu voor werd neergeteld had hij niet verwacht.

Wie de Engelse Wikipediapagina leest over de avonturen met de as van Truman Capote, weet dat de as gedeeld werd door twee mensen: Joanne Carson (de ex van Johnny Carson) en Capote’s vriend Jack Dunphy (die beweert dat hij alle as kreeg). De as in het bezit van Carson is wel eens gestolen geweest, de as in het bezit van Dunphy is na diens dood samen met zijn eigen as uitgestrooid in Crooked Pond, een meertje waarbij een steen met een herdenkingsplaat is gezet (zie foto hierboven).

De vraag is dus heel erg: wat heeft de anonieme koper nu eigenlijk in bezit?

(foto: Americasroof via Wikipedia, CC BY-SA 3.0)