Eind september houdt Simone van Saarloos (1990) de vijfitende jaarlijkse Mosse-lezing. Onder de titel Are You Out To Be Gay? zal van Saarloos onder andere ingaan op de vraag of ze wel lesbisch genoeg is om de Mosse lezing te houden: ‘Zo niet, dan betekent dit vooral dat zij te weinig zichtbaar lesbisch is. Want wie homo is moet dat vieren. De vraag rijst: wat is er mis met onzichtbaarheid? Misschien moet de homo juist terug in de kast om heel hard boe te kunnen roepen en de wereld te laten schrikken.’ aldus het persbericht.

In een interview in Parool zegt van Saarloos over haar lezing:

Voor de Mosse-lezing ben ik bezig met wat het eigenlijk betekent om homo te zijn. Wanneer ben je genoeg homo om te zeggen dat je homo bent? Ik weet niet eens of seksualiteit iets is wat je bent of wat je doet. Er zijn zoveel uitgangspunten waar je seksualiteit op zou kunnen indelen, bijvoorbeeld op basis van de leeftijd die je prefereert, of je van speeltjes houdt of niet, of je liever seks hebt in het licht of in het donker. Maar wij zijn om de een of andere reden vooral geobsedeerd met man-vrouw-verhoudingen. Het zou mooi zijn als mensen zich zouden afvragen: kan ik liefhebben zonder dat ik bezig ben met het geslacht? Wel fysiek in de weer met elkaars geslacht, natuurlijk, maar los van de ideeën en rollen die bij dat geslacht horen.

De Mosse Lezing is een initiatief van de Stichting George Mosse Fonds ter bevordering van de studie van homo/lesbische geschiedenis aan de UvA en vindt plaats in samenwerking met IHLIA. Onder andere Ted van Lieshout, Hedy D’Ancona, Gerrit Komrij, Jet Bussemaker en Mohammed Benzakour gingen van Saarloos voor.

Dit najaar verschijnt het romandebuut van Simone van Saarloos, De vrouw die bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar.