De Gouden Griffel, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, gaat naar Anna Woltz voor haar kinderboek Gips (Querido). Woltz ontving de Griffel zojuist tijdens het Kinderboekenbal, de traditionele opening van de Kinderboekenweek, in de Philharmonie Haarlem.

‘Haar stijl maakt het Woltz mogelijk dit rijke verhaal in slechts 166 bladzijden te vertellen. Virtuoos verbindt en vervlecht ze verhaallijnen. Haar beeldende taal heeft geen nadere uitleg nodig. Alles heeft een functie. Woltz heeft een geraffineerde manier om informatie te introduceren en te doseren,’ volgens de jury onder leiding van Margreet Ruardi. Anna Woltz (1981) ontving voor haar kinderboek Mijn bijzonder rare week met Tess (2013) een Vlag en Wimpel. Honderd uur nacht (2014) werd genomineerd voor de Woutertje Pieterseprijs, de Prijs van de Jonge Jury en de Gouden Lijst. De kinderboeken van Woltz zijn vertaald en uitgegeven in landen over de gehele wereld. Naast Ruardi bestaat de Griffeljury 2016 uit Martijn Blijleven, Adry Prade, Nathalie Scheffer en Nina Schouten.