De organisatie is er sinds de eerste uitreiking in 2009 nog steeds niet in geslaagd om een geldprijs te verbinden aan de titel het Beste Groninger Boek, dus de genomineerden strijden alleen om de eer, maar dat mag de pret niet drukken. Vandaag werd de shortlist bekendgemaakt in de categorie fictie en non-fictie.

Genomineerden fictie:

* Wouter Godijn – De liefdesmachine (Atlas Contact)

* Tonnus Oosterhoff – Op de rok van het universum (De Bezige Bij)

* Vamba Sherif – De zwarte Napoleon (De Geus)

* Barbara Stok – Toch een geluk (Nijgh & Van Ditmar)

Genomineerden non-fictie:

* De atlas van Beckering. Het Groninger landschap in de 18e eeuw – Martin Hillenga, Reinder Reinders en Auke van der Woud (red.) (W Books)

* Rudolf Agricola, Brieven, levens en lof van Petrarca tot Erasmus Uit het Neolatijn vertaald door Fokke Akkerman en Adrie van der Laan (Wereldbibliotheek)

* Siemon Reker – Biografie van het Gronings (In Boekvorm)

* Nanne Tepper – De kunst is mijn slagveld. Brieven 1993-2001. Ingeleid en samengesteld door Nick ter Wal (Atlas Contact)

Wouter Godijn was drie jaar geleden not amused dat hij niet bij de geselecteerden zat. Nu dus wel. Barbara Stok won al eerder de prijs.

De jury bestaat dit jaar uit Eddy de Jonge, directeur Groninger Archieven, Hub. Hermans, emeritus hoogleraar Romaanse Talen en Culturen, en Jacqueline Roelofs, manager Bibliotheken bij Biblionet Groningen.

Op zondag 30 oktober, om 15:00 uur in het Groninger Forum zal de jury bekendmaken welke twee boeken de titel Het Beste Groninger Boek van 2016 winnen.