DWDD zette vanavond in op Philip Roth (en een beetje Cees Nooteboom) als winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur, maar eerder op de dag stelde Arjen Fortuin voor NRC Handelsblad al een afvallijstje op met potentiële kanshebbers. Over Roth schrijft hij: ‘Sinds de vorige secretaris van het Nobelcomité de hele Amerikaanse literatuur in het verdomhoekje zette, geldt de niet-bekroning van de Amerikaan voor talloze fans als terugkerend onrecht. (…) Maar toch: een ándere Amerikaan ligt meer voor de hand.’

Na zeven mannelijke kandidaten te hebben behandeld houdt Fortuin één Spaanse schrijver over: Javier Marías.

Lees de hele voorspelling van Fortuin hier na. Morgen zien we of het tv-programma of de literatuurcriticus gelijk heeft. Of misschien is iedereen morgen om 13.00 verbaasd over de winst van die ene Oekraïense dichter die op geen enkel lijstje voorkwam.